גמלת סיעוד - ביטוח לאומי ואנחנו
נכתב בתאריך: 24/01/12 , עודכן בתאריך: 30/03/23
לא מעט ישראלים שנזקקים למטפל סיעודי, נכנסים לצערם לנבכי הבירוקרטיה ולא מסוגלים לצאת ממנה, אנחנו מקווים שהמדריך הבא יעזור להם
אל תעזבני לעת זקנה אומר השיר הידוע, ולצערנו הרב לא מעט אנשים אומנם לא נעזבים אך נאלצים להסתדר עם מטפלים סיעודיים שיעזרו להם להתגבר על קשיים תפקודיים שונים. רובם נתמכים על ידי המשפחות שלהם, שגם שוכרות עבורם מטפלים במטרה שיקלו להם את החיים במקרה הטוב, ובמקרה הרע יעזרו להם לתפקד ביום יום.
כמעט בכל משפחה יש אדם מבוגר או חולה שנזקק למטפל סיעודי, כמעט כל משפחה פנתה לביטוח לאומי במטרה להשיג אישורים שיאפשרו להם להעסיק אח או אחות סיעודית, כמעט בכל משפחה יש סיפורים עד כמה הבירוקרטיה מקשה עליהם את החיים ומתעללת בהם. אנחנו לא מבטיחים שזה ייעצר, אך אנחנו בהחלט מוכנים לנסות להקל עליכם את החיים.
ביטוח לאומי ואנחנו
ביטוח לאומי מפעיל ביחד עם משרד הרווחה את חוק ביטוח סיעודי שבסיסו, נהנים אנשים אחרי גיל פרישה מגמלת סיעוד שמאפשרת להם להעסיק מטפל סיעודי אשר עוזר להם לבצע פעילויות יום-יומיות , ינהל את משק הבית שלו ובכך יקל עליו ועל משפחתו את הטיפול בו.
לשם קבלת גמלת סיעוד, על מגיש הבקשה לעבור בדיקת יכולות תפקודיות, לשם כך יבקר מעריך מטעם ביטוח לאומי בביתו ויבחן את תפקודו. אחת הביקורות על ביטוח לאומי היא בהחמרת התנאים והדרישות מצד המעריכים, מה שמקשה על קבלת גמלת סיעוד. ביטוח לאומי טוען שהדבר נעשה על מנת שאנשים שאינם זכאים לגמלה, לא יוכלו לקבל אותה.
במידה והמעריך מחליט שמגיש הבקשה זכאי לקבל גמלה, משפחתו תוכל להגיש בקשה לקבלת גמלה במוסד ביטוח לאומי במקום מגוריו. את הבקשה יש להגיש עם חוות דעת רפואיות, ואישורי הכנסה. הסבר כל אופן הגשת התביעה ניתן לראות כאן . כמו כן ניתן לקבל הסברים אצל פקיד הביטוח הלאומי או בשירותי ייעוץ לקשיש במקום מגוריו. במידה וביטוח לאומי החליט לדחות את הבקשה, ניתן להגיש ערעור לוועדה המקומית שמטפלת בנושא.
כיום מקבלים קרוב ל-150 אלף קשישים שעות סיעוד בבית
חשוב להדגיש לאחרונה החל ביטוח לאומי בפיילוט במספר ערים, במטרה לאפשר לזכאים לבחור, האם לקבל את הכסף ישירות לחשבון הבנק שלהם במקום אל חברות סיעוד. כך הם לא צריכים להעסיק מטפל סיעודי דרך חברת סיעוד. הרעיון הוא לאפשר להם לבחור בעצמם את המטפל ולהעסיק אותו באופן בלעדי. תנאי העסקתו אגב, לא משתנים וגם לא תפקידיו מול המטופל.
הזכאות לגמלה נבנית על שלוש רמות, רמה של 9.75 שעות שבועיות, רמה של 16 שעות שבועיות, רמה של 18 שעות שבועיות. הכל תלוי כמובן במידת הצורך. ניתן לגבל תוספת שעות מיוחדת בתנאים שונים (העסקת עובד סיעודי ישראלי, זקוק למטפל במשך כל שעות היום, אין בידו היתר להעסקת עובד זר). התוספת תינתן בהתאם לכמות השעות שהוא מקבל מלכתחילה.
תקופת הזכאות לגמלת סיעוד איננה מוחלטת, מעת לעת יבדוק ביטוח לאומי את מצב המטופל ויקבע האם יש לאפשר את המשך הזכאות. בכל שלב המשפחה יכולה לערער על ההחלטה
מי זכאי לגמלת סיעוד?
על פי חוק ביטוח סיעודי, כדי לקבל גמלת סיעוד יש לעמוד במספר תנאים:
- תושב ישראל
- הכנסות שאינן עולות על 8,619 כיחיד גמלה מלאה (מעל לכך זו גמלה של חמישים אחוז) , או 12,929 כזוג (מעל זו גמלה של חמישים אחוז)
- גר בביתו ולא במוסד סיעודי
- אינו מקבל קצבה נוספת עקב נכות קשה בעקבות תאונת עבודה או גמלה לטיפול אישי מטעם המדינה
- נמצא זקוק לטיפול אישי קרוב. זאת יבדוק המעריך מטעם ביטוח לאומי וכן איש מקצוע (אחות או פיזיותרפיסט)